luni, 3 mai 2010

Apicultura- o legatura intre generatii

In zilele noastre ne confruntam cu o adevarata criza a familiei. Distanta dintre generatii este enorma. Parintii nu isi mai inteleg copii si vice-versa. Adolescentii isi iau in deradere bunicii considerandu-i exponentii unei lumi de mult apuse. Ce putem face pentru a readuce comunicarea in sanul familiei, pentru a intari legaturile intre membrii ei. Raspunsul ar fi o activitate comuna, care sa ii adune cel putin o data pe saptamana pe toti membrii la un loc, care sa le permita sa se cunoasca si sa se inteleaga mai bine.
Din punctul meu de vedere, apicultura este cea care poate uni o familie, ii poate apropia pe membrii sai. De apicultura nu te apuci asa pur si simpul. Este o pasiune care se naste in copilarie si cu care cresti. Majoritatea companiilor care produc si distribuie miere si produse apicole sunt detinute de familii. De cele mai multe ori meseria este transmisa din tata in fiu sau de la bunic la nepot. In multe cazuri si mamele si fiicele sunt implicate in aceasta afacere.
Pe langa miere multi apicultori mai produc si diverse produse apicole cum ar fi propolis, laptisor de matca, ceara, chiar si lumanari. Multi detin si un magazin propriu in care de obicei lucreaza tot membrii familiei. Astfel apicultura poate unii o intreaga familie, de la cel mai tanar pana la cel mai batran membru. Exista numeroase carti care te pot ghida cum sa fii un bun apicultor, dar nimic nu se compara cu sfaturile primite de la un apicultor cu experienta mai ales daca acesta este si un membru al familiei.
Multi copii cresc in mijlocul albinelor, apicultura devenind pentru ei nu o meserie, ci un mod de viata. Petrecand timpul in stupina alaturi de parinti sau bunici, copii devin mai apropiati de acestia. In stupina nu e loc de cearta. Acolo doar albinele conteaza, caci albina e o fiinta complexa, pe care nu o poti trata cu neglijenta si nepasare.
Lucru in mijlocul naturii, albinele care zumzaie, soarele care straluceste pe cer, toate astea te fac sa uiti de faptul ca fiul sau fiica ta, are cu totul alta conceptie despre lume decat tine. La randul sau copilul nu isi mai priveste parintele ca un dinozaur venit de undeva din strafundurile istoriei.
Pentru a mentine stupul, albinele colaboreaza intre ele, fiecare stie ce are de facut, nu exista dezordine si indisciplina. Isi apara stupul la fel cum fiecare om ar trebui sa isi apera casa si membrii familiei. Extrapoland, apicultura te invata sa aperi mediul in care traiesti si sa iti pretuiesti familia.
Lumea albinelor e extrem de incitanta si prezentata in mod adecvat intr-un limbaj nepretentios unui copil sau adolescent, aceasta ajunge sa ii atraga mai mult decat o noapte petrecuta intr-un club la moda.
Adolescentii si copiii vor sa fie diferiti. Apicultura te face diferit. Asadar daca aveti chiar si numai un stup nu ezitati sa implicati intreaga familie in viata acestuia.
Einstein a spus ca daca albinele ar disparea de pe fata pamantului, omenirea s-ar stinge in patru ani. Poate ca el s-a referit strict la capacitatea lor de a produce miere. Nu stiu daca s-a gandit la faptul ca albinele ne invata si cum sa comunicam si cum sa ne organizam. Sa nu uitam ca o sesiuna cu albinele in stupina, in aer liber, face cat zece consultatii la psiholog sau la un cosilier specializat in probleme de cuplu. Si sa nu uitam e gratis!!
Apicultura

Niciun comentariu: