miercuri, 5 mai 2010

Cum ne-am cumparat primii stupi.

Cum ne-am cumparat primii stupi.

Cand iti cumperi primii stupi e ca si cand ti se naste un copil. Esti fericit, nerabdator sa iti petreci timpul cu ei. Apoi realizezi ca stupii, la fel ca un copil, nu sunt o jucarie, de care te ocupi doar cand ai chef, ci iti solicita o mare parte din timp. Din aceasta cauza ganditi-va bine inaite de a cumpara un stup. Albinele sunt niste fiinte extraordinare si e o rautate sa iti bati joc de ele, neglijandu-le. Daca totusi va decideti sa va cumparati cativa stupi, ar fi cateva greseli care ar trebui evitate.
In primul rand, daca sunteti un apicultor fara experienta nu va grabiti sa cumparati 60-70 de stupi odata. Vor muri cu siguranta, daca nu chiar toti pana in primavara ce urmeaza cumpararii lor. Declar cu mandrie ca acesta grseala nu am facut-o. Macar atat. Ca in rest greseli au fost destule. Dar stiti cum se zice: omul din greseli invata.
Nu plecati la cumparat de stupi de unul singur sau cu prieteni neexperimentati in problemele stuparit, veti sfarsi prin a fi pacaliti. Luati cu voi un apicultor cu experienta, daca aveti norocul sa cunoasteti unul. Nu va fie rusine sa cereti sfatul. Chiar si Eminescu s-a nascut gol, geniu a devenit pe parcurs. Noi am mers fara un apicultor cu experienta. Am crezut ca toate albinele sunt la fel. Ce stiam !? Eram convinsi ca intre albine nu exista nici o diferenta. Auzisem noi ca sunt mai multe tipuri de albine, dar eram sigur ca toate produc miere, zboara si iarna hiberneaza (asa ziceam pe atunci). Nu stiam ca unele albine sunt mai rele, altele mai blande si multe alte aspecte care le diferentiaza. Drept urmare ne-am ales cu niste albine foarte rele, care produceau foarte putina miere, care ne fugareau prin stupina, intepau tot ce prindeau si pe deasupra erau predispuse la furtisag. Din pacate a trebuit sa ardem un stup. Nu de alta dar vacile si oile vecinilor erau pline de intepaturi, si deja se ridicau voci referitoare la siguranta minorilor din zona. Asa ca, icinerare a scris pe stup. O iarna pacatoasa a pus capat vietii celorlalte. Asadar apicultorul cu experienta este absolut necesar de luat in masina cand mergeti sa cumparati stupi.
Nu fiti nesabuiti in ideea ca sunteti curajosi. Nu va luati dupa unii batrani de la tara care considera ca a intra in stupina fara echipament e un act de bravura. E o prostie. Unul din tovarasii mei a vrut sa fie ”curajos” si a sfarsit prin a fi fugarit de un roi de albine nervoase. Nu am mai vazut nici la intrecerile olimpice pe cineva sa sara cu atata maiestrie si rapiditate peste garduri si uluci. Cred ca in loc de stimulente artificiale si diverse substante dopante, atleti ar trebuie sa se antreneze intr-o stupina. Nu le-ar fi greu sa depaseasca recorduri. Asadar echipamentul absolut necesar. Daca nu aveti cereti macar o masca vanzatorului, fara pantaloni scurti sau tricou, indesati bine pantalonii in ciorapi si acoperiti-va mainile cu ceva, de preferabil manusi fine din piele.
Daca sunteti cumva alergici la albine sa luati cu voi medicamentele antialergice (claritine,aerius,apis ch 200(homeopat)). Unul din tovarasii mei, alergic la albine, a venit fara ele. O albina la intepat chiar de obraz. Noroc ca proprietarul stupinei pe care o vizitam avea antialergice la indemana. A spus ca multi incepatori patesc asa. E bine sa ai antialergice la dispozitie caci nu se stie nicioadata ce reactie poti avea la intepatura unei albine sau cate albine te pot intepa.
Nu pretindeti ca aveti experieta in apicultura. Se simte incepatorul. Asa ca nu incercati sa fiti mai mult decat sunteti. Veti sfarsi prin a enerva un apicultor experimentat. Timpul si rabdarea va vor aduce cunostintele necesare.
Foarte important aveti grija cum transportati albinele si unde la tineti. De preferat ar fi in mediul rural, langa padure sau langa culturi. Nu le tineti in gradina casei, daca locuiti la oras. Noi asa am facut la inceput. Si putem spune ca vecinii nu au fost extrem de incatati de noii locatari ai gradinii noastre. Le vroiam aproape, sa le tinem sub observatie. E adevarat ca albinele au nevoie de ingrijire, dar nu de una obsesiva. Nu degeaba au supravietuit de milioane de ani.
A gresi a omeneste dar a persevera in greseli e nesabuinta curata!! Apicultura