duminică, 2 mai 2010

CE TE FACE UN BUN APICULTOR

Multi ar fi tentati sa raspunda ca un bun apicultor este cel care are multi stupi, utilaje de ultima ora, o ferma apicola in care lucreaza o multime de angajati, contracte de vanzare in toata lumea, premii la targurile anuale si asa mai departe. Nimic mai fals. In primul rand apicultor e o pasiune, nu o afacere, nu o corporatie.
In primul rand un apicultuor e un mare iubitor al naturii si al vietii linistite. Nu poti practica apicultura daca esti un fan al cluburilor la moda sau daca iti petreci timpul liber prin cafenele cu preturi exagerat de scumpe. Apicultura este solicitanta si din punct de vedere fizic. Este aproape imposibil sa lucrezi in stupina dupa o noapte de petrecere. Un apicultor bun iubeste si respecta natura, deoarece el stie ca atat el cat si albinele sale sunt parte din aceasta.
Rabdarea si atentia sunt alte calitati pe care trebuie sa le aiba un apicultor. Sa urmaresti viata stupului nu e un lucru usor, deoarece aceasta este una extrem de complexa. Nu poti deveni apicultor peste noapte. Acest lucru se invata in timp, studiind asiduu, observand si practicand cu multa seriozitate aceasta meserie, care din pacate azi nu este pretuita la nivelul la care ar trebui sa fie.
Apicultorul trebuie sa fie calm, sa aiba sange rece, sa stie sa actioneze in situatii limita. Nu trebuie sa se piarda cu firea daca un stup se desface in timpul transportului, nu trebuie sa dispere daca dupa o iarna capricioasa i-au murit mai mult de jumatate din efectivul de albine, nu trebuie sa intre in panica daca albinele sale roiesc sau se dedau la furtisag. Un adevarat apicultor gaseste solutii pentru orice, caci asemeni albinei cu care lucreaza, el nu se da batut niciodata.
Adevaratul apicultor e curajos. Apicultura si teama de albine nu fac casa buna impreuna. Pe langa asta apicultorul adeseori trebuie sa faca fata glumelor rautacioase a celor din jurul sau, care considera apicultura un hobby si nu o meserie.
Invidia si lipsa de comunicare nu isi au locul in apicultura. Un bun apicultor impartaseste din cunostintele sale celor mai putin experimentati, nu ii este rusine sa intrebe si sa invete de la ceilalti.
Adevaratul apicultor munceste mereu. Albina e harnica nu se poate ca cel care are grija de ea sa fie un trantor. Din martie pana in septembrie apicultorul este in stupina sa, iar iarna nu uita de albinele sale, ci studiaza sarguincios caci nu se stie cu ce problema noua se poate confrunta primavara cand stupina revine la viata. Iarna isi pregateste ramele si stupii cei noi.
Un adevarat apicultor este un om multumit si FERICIT. Acela care gaseste bucuria in mijlocul albinelor sale este acela care a descoperit cu adevarat fascinanta lume a albinelor.
Apicultor

Niciun comentariu: